24 Nisan 2011 Pazar

ÇOCUKLARDA Kİ OKUL KORKUSU

            Çocuğu okula yeni başlayan anneler, kesinlikle çocuklardan daha fazla heyecanlı ve telaşlıdır. Artık çocuğun okula gitme zamanı gelmiştir. Bu çocuk için çok büyük bir olaydır. Çünkü çocuk artık yeni bir ortama girecek ve sosyal bir hayata adım atacaktır. Bazense çocuklar anneleri kadar mutlu olmayabiliyor. Anne çok sevinçli olsa da, çocuk çok karışık duygular içerisindedir. Aklında birçok soru vardır. Okula gideceği gün yaklaştıkça korkuları artar ve bu yüzden okula gitmek istemez.
          Okula gitmeme isteği, çocuğun bir şeylerden korkması ya da bir şeylere endişelenmesi sonucu oluşan bir fobidir. Okul gitmek çocuk için büyük önem taşır. Çünkü anne ve babadan ilk ayrılıştır. Okul korkusu çocuğun okul hayatını olumsuz yönde etkiler ve başarısını düşürür. Okula gitmeme isteği genellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülür. Çocuk anneden, televizyondan, oyundan ve oyuncaklarından ayrılmak istemez. Yabancı bir ortama girmenin korkusunu yaşar.
            Çocuk her seferinde okula gitmek istemez ve anneyi onu okula göndermemesi için ikna etmeye çalışır. Eğer anne ikna olmuyorsa bu sefer çocukta mide bulantısı, karın ağrısı ya da baş ağrısı gibi hastalıklar ortaya çıkar. Okula gidilmemeye karar verildiğinde ise hastalıklar kendiliğinden kaybolur. Bu olay çocukta 8 yaşına kadar devam edebilir. Okul korkusu çocukta, ağlama, saldırganlık, sinirli olma, mide bulantısı, baş ağrısı ya da normal olmayan hareketlerle ortaya çıkar ve kendini belli eder. Okula gitmemek için çocuk sürekli huzursuzluk çıkarır ve kendide sürekli huzursuzdur. Sürekli asılsız hastalıklar çıkarır ve uyumaz. Bazense okula gittiğinde, asılsız hastalıklar başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder